Boek MaaikeMij

emb
Uitgeverij Servo, Assen; 23-05-2004.

‘Maaike’ staat voor het leven van een diep gehandicapt kind,  ‘Mij’ staat voor alles wat dit met  Ria Knijnenburg heeft gedaan. De omgang met haar, maar nog meer de bewustwording van  haar afscheid. Ook symboliseren de twee M’s de eenheid tussen haar jong overleden tweelingzusje en de schrijfster van deze ontroerende biografie. Verspreid door het verhaal komen herinneringen aan haar tweelingzusje naar boven.

Het autobiografisch verhaal over mijn dochter is geschreven voor mensen die zelf ouder zijn van een kind met emb (ernstig meervoudige beperkingen), een gezin in hun omgeving kennen, werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg en voor begeleiders van ouders met emb kinderen, en voor opleidingen in de zorg. De prijs is  € 10,- exclusief portokosten. 


Een lezeres die me na de boekpresentatie aansprak, bevestigde de reden waarom ik deze biografie de wereld in had gestuurd uitstekend.

De jonge vrouw woonde in een straat waar jonge mensen in een woning waren gehuisvest die door een verstandelijke beperking begeleid samenwoonden. Wanneer ze haar buurtgenoten zag lopen op het trottoir, liep ze met een grote boog om hen heen. De geluiden die de jonge mensen voortbrachten, de ongecontroleerde bewegingen van hun ledematen en de directheid van hun emoties, riepen bij haar niet alleen medelijden op maar ook angst. Nadat ze mijn boek had gelezen, zag ze haar buurtgenoten niet meer als enge figuren, maar als volwaardige buurtgenoten. Spontaan, eerlijk en oorspronkelijk.

Ben jij ook benieuwd wat mijn dochter mij en mijn lezers heeft geleerd?
De prijs van een exemplaar is  € 10,- exclusief portokosten, en is te bestellen via het contactformulier   of onderstaande knop.
Ik zou zeggen: laat je verrassen! 


Recensies

BIBEM – Tijdschrift voor literatuur & theater
Het zeer fraai vormgegeven werkje ( Maud Diemer heeft wel smaak!!) is geschreven door Ria Knijnenburg ( 51 j.), die als ziekenverzorgende in diverse verpleeghuizen werkte. Zij kent de sfeer van binnen en van buiten en dat is goed te merken. De sfeertekeningen zijn aan de realiteit ontleend.

Tijdschrift Geestelijke Verzorging: Stichting Fatima
Geeft dit boek je een nadere kijk op het werk, op kinderen met een handicap? Voor geestelijk verzorgers kan het een goed aanvulling zijn om de kennis te verbreden, wat het betekent een zeer ernstig verstandelijk gehandicapt kind te krijgen, de intense verbondenheid ermee, maar ook het verdriet en de zorgen.

Tijdschrift “EKR Magazine”
Soms laat een boek je met tegenstrijdige gevoelens achter. Dit boek valt in deze groep. Ria Knijnenburg vertelt haar eigen authentieke verhaal. Een verhaal dat ontroert, dat aangrijpt en soms verbijstert. Zij is een vrouw die ondanks of misschien wel dankzij veel ellende en verdriet boven zichzelf uit weten te stijgen.

Weekblad voor Deurne/ Peelbelang
Met haar autobiografische boek ‘MaaikeMij’ laat de in Deurne-Walsberg geboren en in Asten wonende Ria Knijnenburg lezers delen in een indringende levenservaring. Als moeder, als dochter, en als zus.

NEDERLANDSE BIBLIOTHEEKDIENST BV
Het verhaal straalt grote intensiteit en echtheid uit, zoals uitsluitend een direct betrokkene die aan papier kan toevertrouwen. De schrijfstijl is niet altijd even aansprekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *