Over mij

tweelinghelft
Publicaties van Ria (klik op de profielfoto)

Mijn verlangen om voor de buitenwereld te gaan schrijven, begon na het schrijven van mijn visie over het sterfproces bij ouderen.  Ik werkte als ziekenverzorgende in een verpleeghuis (2000). Een verpleeghuisarts waar ik mee had samengewerkt, wilde dit concept graag lezen. Met enige gêne,   zonder over na te denken waren mijn inzichten en ervaringen over het sterfproces bij ouderen  uit mijn pen gevloeid,  gaf ik mijn schrijfsels mee.  Twee dagen later stond de arts aan mijn voordeur. Hij gaf me het dringende advies een kopie van het manuscript in een kluis te bewaren. Einde dat jaar publiceerde ik in Denkbeeld, een tijdschrift voor psychogeriatrie waarvan de arts ook mederedacteur was,  mijn eerste artikel Een onbetreden nacht.

Ik debuteerde met het boek  MaaikeMij bij Uitgeverij Servo in 2004 en publiceerde   verhalen en columns . Daarnaast deed ik journalistiek werk, en vanuit mijn thuiszorgbedrijf RIA gaf ik gastlezingen en schreef gastblogs over de zorg.

Sinds dit jaar deel ik in een blog mijn inzichten en ervaringen op het gebied van (de gevolgen van) tweelingverlies, en stel de bundel samen met de werktitel: Verder leven zonder tweelinghelft, hoe moet dat? 

Missie

Met het schrijven over (de gevolgen van) het verlies van een tweelinghelft hoop ik de specifieke gevoelens van tweelingen die een tweelingbroer- of tweelingzus hebben verloren zichtbaarder te maken. Hun omgeving meer inzicht te geven in de gevolgen van dat verlies. Tevens bieden mijn artikelen informatie aan zorgprofessionals die in hun praktijk te maken krijgen met verlies en rouw.

 

Drijfveren
tweelingverliesHet overlijden van mijn oudere zus in 1996 maakte het verlies van mijn tweelinghelft bij me los.  Omdat een dochter van me  op driejarige leeftijd is overleden (zij had zeer ernstige meervoudige beperkingen (ZEVMB) en overleed in 1981) en later dus ook mijn oudere zus, kon ik gevoelens van rouw naast elkaar leggen en vergelijken met het vroege overlijden van mijn tweelingzus (1956). Deze rouwervaringen vormden het begin van mijn zoektochten  naar wat het betekent als tweelinghelft alleen achter te blijven. Ze brachten me op het punt waar ik me momenteel bevind: het schrijven van blogartikelen  over (de gevolgen van) tweelingverlies en het samenstellen van de bundel met de werktitel  Verder leven zonder tweelinghelft.  


Benieuwd naar het thema van mijn volgende blog?
Schrijf je in voor de 
e-maillijst
Ik leid je door twee levens vanaf mijn zeventiende jaar tot aan vandaag: aan de ene kant mijn leven als zorgprofessional en aan de andere kant mijn leven als een persoon die schrijft. Als gediplomeerd ziekenverzorgende werkte ik in de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en in verpleeghuizen. Na dit werk ging ik schrijven, publiceerde mijn eerste verhaal over de verpleeghuiszorg in Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie, en werkte als journaliste bij Weekblad Traverse. Ik volgde de cursussen Interviewtechnieken en Journalistiek. Tijdens het schrijven van mijn boek ontving ik manuscriptbegeleiding van een ervaren schrijfcoach. Een uitgeverij voor beginnende schrijvers, Uitgeverij Servo, gaf mijn boek MaaikeMij  uit in 2004. In dezelfde maand waarin mijn boek uitkwam begon ik met de zorgverlening aan mensen met een persoonsgebonden budget. Op een vanzelfsprekende manier groeide ik naar mijn thuiszorgbedrijf RIA toe. Mijn voornaamste cliënten kwamen uit diverse doelgroepen; mensen met een vorm van dementie, mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met psychosociale problemen en psychiatrische aandoeningen. Voor zorg- en mantelzorgorganisaties gaf ik gastlezingen en na de tweejarige training stervensbegeleiding bij het Nis, verrichtte ik nachtzorg bij Buurtzorg. 2014: interview cursisten Essay Schrijven, Scriptplus; Amsterdam Vijf jaar geleden pakte ik het schijven weer op, werd gastblogger bij wmo-wijzer.nl, publiceerde columns op diverse websites en won een bot en een zak brokken voor mijn hond Bach bij de columnistenjacht van de Volkskrant. Ik volgde de cursus Essay Schrijven bij schrijfschool Scriptplus, Hogeschool van Amsterdam en nam vaak deel aan schrijfworkshops bij Het Schrijflab. Ook ben ik lid van een schrijfgroep. De groep komt elke twee weken bij elkaar met het doel elkaar feedback te geven op gelezen eigen werk.

De gevolgen van het vroege verlies van mijn tweelinghelft heb ik beschreven in een korte persoonlijke biografie. Deze biografie kun je via e-mail gratis bestellen. Tevens biedt mijn boek MaaikeMij  een inkijkje in het (verborgen) leven van een halve tweeling.

#ZEVMB #boek

 

Boek MaaikeMij

Het verhaal gaat over het leven van mijn oudste dochter, Maaike werd geboren met ernstige meervoudige beperkingen (emb). In het verhaal neem ik de lezer mee in haar strijd te aanvaarden dat zij handicaps heeft, uit huis moet worden geplaatst omdat het niet anders kan en uiteindelijk sterft.
In het verhaal zijn herinneringen verweven aan mijn tweelingzus Janneke.

De herinneringen aan  mijn tweelinghelft kwamen naar boven tijdens het schrijven over de hechte band die ik had met mijn dochter. In interviews rondom de boekpresentatie vertelde ik wat er gebeurde tijdens het schrijven. Wat ik tijdens het interview voor het Eindhovens Dagblad heb verteld, staat globaal te lezen in De vreugde die een gehandicapt kind brengt.

Schrijven:

Tijdens het schrijven van mijn boek ontving ik manuscriptbegeleiding van een ervaren schrijfcoach, volgde de cursussen Interviewtechnieken en Journalistiek en werkte als journaliste voor een plaatselijk weekblad. Een uitgeverij voor beginnende schrijvers, Uitgeverij Servo, gaf mijn boek MaaikeMij  uit in 2004.

Tweelingverlies Essay SchrijvenTien jaar later volgde ik de cursus Essay Schrijven bij schrijfschool Scriptplus, Hogeschool van Amsterdam en nam vaak deel aan schrijfworkshops bij Het Schrijflab. Thema’s voor artikelen over tweelingverlies haal ik uit  autobiografisch schrijven, zoals uit modules bij Online Schrijfschool Marjon Sarneel,  OSMS. Ook ben ik lid van een schrijfgroep, waaronder Paul Braamberg . De groep komt elke twee weken bij elkaar met het doel elkaar feedback te geven op gelezen eigen werk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *