Over mij

Missie

Met het schrijven over (de gevolgen van) het verlies van een tweelinghelft en het geven van lezingen hoop ik de specifieke gevoelens van tweelingen die een tweelingbroer- of tweelingzus hebben verloren zichtbaarder te maken, hun omgeving meer inzicht te geven in de gevolgen van dat verlies. Daarbij bieden mijn artikelen en lezingen ook informatie aan zorgprofessionals die in hun praktijk te maken krijgen met verlies en rouw.

 

Drijfveren
tweelingverliesHet overlijden van mijn oudere zus in 1996 maakte het verlies van mijn tweelinghelft bij me los.  Omdat een dochter van me  op driejarige leeftijd is overleden (zij had zeer ernstige meervoudige beperkingen (ZEVMB) en overleed in 1981) en later dus ook mijn oudere zus, kon ik gevoelens van rouw naast elkaar leggen en, tijdens het schijven van mijn boek,  vergelijken met het vroege overlijden van mijn tweelingzus (1956). Deze verlieservaringen vormden het begin van mijn zoektochten  naar wat het betekent als tweelinghelft alleen achter te blijven. Ze brachten me op het punt waar ik me momenteel bevind: het schrijven en samenstellen van de bundel met de werktitel Verder leven zonder tweelinghelft. Ervaringen deel ik in een blog  .

Ook geeft mijn boek  MaaikeMij  al een mooi inkijkje in het (verborgen) leven van een halve tweeling.

Boek MaaikeMij

Het verhaal gaat over het leven van mijn oudste dochter, Maaike werd geboren met ernstige meervoudige beperkingen (emb). In het verhaal neem ik de lezer mee in haar strijd te aanvaarden dat zij handicaps heeft, uit huis moet worden geplaatst omdat het niet anders kan en uiteindelijk sterft.
In het verhaal zijn herinneringen verweven aan mijn tweelingzus Janneke.

De herinneringen aan  mijn tweelinghelft kwamen naar boven tijdens het schrijven over de hechte band die ik had met mijn dochter. In interviews rondom de boekpresentatie vertelde ik wat er gebeurde tijdens het schrijven. Wat ik tijdens het interview voor het Eindhovens Dagblad heb verteld, staat globaal te lezen in De vreugde die een gehandicapt kind brengt.

 

Schrijven:

Tijdens het schrijven van mijn boek ontving ik manuscriptbegeleiding van een ervaren schrijfcoach, volgde de cursussen Interviewtechnieken en Journalistiek en werkte als journaliste voor een plaatselijk weekblad. Een uitgeverij voor beginnende schrijvers, Uitgeverij Servo, gaf mijn boek MaaikeMij  uit in 2004.

Tweelingverlies Essay SchrijvenTien jaar later volgde ik de cursus Essay Schrijven bij schrijfschool Scriptplus, Hogeschool van Amsterdam en nam vaak deel aan schrijfworkshops bij Het Schrijflab. Thema’s voor artikelen over tweelingverlies haal ik uit  autobiografisch schrijven, zoals uit modules bij  OSMS. Ook ben ik lid van een schrijfgroep. De groep komt elke twee weken bij elkaar met het doel elkaar feedback te geven op gelezen eigen werk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *